Hoppa till innehåll

Balans i samhället behövs

2010/02/13

Balans i samhället behövs, vi behöver hela tiden har en lagom balans mellan vad vi får göra och vad vi måste acceptera att andra gör.

Att tro att det utseende på samhället gällande bevakning som finns idag kan bevaras är väldigt naivt. Olika register poppar upp som svampar ur jorden. Att lura oss själv och tro att vi kan ta bort dessa tekniska resurser är skrattretande.

Men, vad som framför allt behövs en riktig diskusion om hur man skall kunna använda alla dessa register.

Vilka skall få access, när var hur, skall access loggas, etc.

Om ökade bevakning tilltar, vilket det inte finns anledning att tro att inte skulle ske, då kommer vi behöva en mycket bättre standard gällande rent allmän rättssäkerheten och givetvis även gällande kontroller mekanismer för alla register.

Jag tror att kortsiktigt så måste vi försöka hejda eller sakta ner övervakningshysterin. Långsiktigt så är det inte möjligt att helt hejda, men tills dess måste vi anpassa mekanismer runt dessa olika register. Vi kan tex anpassa pul på lämpligt sätt? Tex i de fall du får spara uppgifter så finns access regler inbyggda etc?

Rent generellt vill jag ha en någorlunda balans i samhället. Med balans avser jag främst att den bevakning vi har skall vara en dubbelriktad gata, ev registers öppenhet får inte vara godtycklig och använding kanske bör kanske loggas. En modifierad pul tror jag vore ett sätt att nå detta mål.

Annonser

From → pirat

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: