Hoppa till innehåll

Demokrati och debatt (och pp)

2010/04/08

Demokrati är ett uselt styrelseskick, tyvär har vi dock inget bättre.

Jag tror maktfullkomlighet är det stora problemet, därmed inte sagt att de direkt korumperade inte är ett problemet, för det är de, men jag tror att maktfullkomligheten är ett större problem. Det är tex alltför många som inte längre ser sig som folkets tjänare efter de har blviit valda utan istället ser sig som folkets ledare. En förstålig reaktion förvisso, men smärtsamt uppenbart hos många.

fotnot: Det gäller att inse att denna problematik är lika gällande för mig själv som för någon annan, ta och fundera på fenomenet _även_ när det gäller mitt och ditt vanliga jobb. De flesta jobb inkluderar en bra bit sociala kontakter och det gäller att försöka göra ett bra jobb, inte att hejda eller stoppa folk bara för att man kan. Försöka att ransaka dig själv, har du själv varit med om att agera dåligt ? IMHO det har vi alla, de som inte kommer på något fel de gjort här är i princip bara de som saknar självinsikt eller de som aldrig gör något.

Vi har många gånger pratat om ett demokrati underskott inom EU. Det är dags att prata om vårat större demokrati underskott i Sverige. Förviss om man tittar på pappret gällande lagstiftning så ser det bra ut på pappret. men pappret i sig har aldrig hjälpt om ingen följer det. Vad som gäller på papret har aldrig varit intressant, det som i slutet räknas är huruvida våra valda representanter lyssnar på oss, folket eller inte. I praktiken idag så anser jag att EU parlamentet lyssnar mera på våra åsikter än vad Sveriges riksdag gör. Man kan fråga sig varför detta?

En EU parlamentariker är inte direkt bunden av sitt parti, han är ekonomiskt obunden och lön går direkt till honom. Det samma gäller inte för våra riksdagsledamöter som är direkt bundna av sitt part och vars lön går till partiet i första hand. Att lönen går till partiet först vore ok om partierna vore demokratiska internt. Det är dock tyvär djupt olyckligt att Sveriges riksdagsledamöter kan bli underställda en icke demokratisk ekonomisk makt. Här tycker jag att det är viktigt att även pp betänker hur och vem skall kunna hota våra ledamöter med indragen betalning? Det är lätt att klanka ner på andra men det gäller också att få upp rätt struktur inom pp.

Vi måste acceptera demokratin både dess fördelar och dess nackdelar. Men det måste finnas möjlighet att tysta kritiker – iofs sant, men dessa möjligheter får inte kunna brukas utan direkt och uppenbart stöd från partiet. För att undvika uppenbart maktmissbruk så borde ingen enväldigt kunna fatta ett sådannt beslut i ett demokratiskt samhälle. Jag anser att vi har representativ demokrati och då skall vi lita på våra delegater, med både de fördelar men också de nackdelar detta medför och ev direkta ekonomisk påverkan skall endast ske efter beslut fattade enligt strikt demokratiska metoder tex skulle jag vilja se ett intern val inom pp innan vi drar in ersättning till en riksdagsledamot.

Varje generation måste slåss för att få behålla demokratin och kanske förbättra demokratin. Detta är våran tur. Vi måste försöka övertyga även andra partier om att organisera sig demokratiskt och skapa en struktur som värnar om vårat demokratiska arv. Det är smärtsamt se Reinfeld mobba unga partikolleger bara för att få en klapp på axeln av RIA när han genomför befängda lagar (som tex den efter ett år helt oprövad IPRED).

Men det är klart om man är _ledare_ för folket och inte längre folkets tjänare då ser man det naturligtvis som sin rätt att få genom sin vilja kosta vad det kosta vill, medel, alla medel som kan uppnå önskade resultat är befogade och godkända.

Detta är vårat slag och vi måste förbättra detta.

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: