Hoppa till innehåll

Värdsliga värden, del två ..

2010/05/13

Lite kort samanfattning om det digitala samhället vs det traditionella del2
Med en ful bild inlagd därför att jag inte vet hur man gör tabeller i wordpress (om det nu är möjligt )

Vi har traditionellt haft ganska enkelt att hålla reda på vad som är tjänster, vad som är egendom och vad som är information.

Före det digitala samhället så var det ganska lätt att se vad som kan ägas, vad som inte kan ägas och vad som räknas som allmän egendom.

De grundläggande begreppen är:

Exklusivitet – en persons användande förhindrar / försvårar andras användande. Om jag använder en hammare så är det svårt för någon annan att använda samma hammare.

Exkluderbarhet – det finns möjligheter att hindra/ försvåra för andra att använda en vara eller föremål även om jag inte använder varan / föremålet. Jag har tex ett mjölkpaket i mitt kylskåp som i sin tur står i en låst lokal.

Man kan sedan lätt dela in normala saker i fack var utefter de har dessa egenskaper.

Exkluderbart vs Exklusivitet

Samanfattningsvis så har all egendom man kan äga det gemensamma att man har möjlighet att förhindra//försvåra för andra att använda sakerna. Normalt har man också möjlighet att få hjälp från staten om någon försöker ta dessa saker med våld. Men det har aldrig funnits äganderätt på något där man själv saknar realistiska möjligheter att själv kunna ställa upp ett ytterst minimalt försvar av det själv.


Traditionellt så har tex en tidning alltid tillhört gruppen privat egendom, medan direkt information innuti tidningen så som en specifik nyhet att si och så fyller år då och då aldrig har kunnats ägas.

Utöver direkt naturligt ägandeskap ovan så finns det också lite andra speciallagar som kan ge lite begränsade rättigheter. Jag tänker främst på upphovsrätt och patent men också på märkesskydd. Men detta är i princip bara lite temporära rättigheter som skall delas ut då det gynnar samhället som tex upphovsrätten som tex skall ge tex tidningar extra rättigheter att i domstol angripa kommersiella konkurenter om de kopierar hela eller delar av tidningen utan överenskommelse.

Men att dela ut makt till privata entiteter utan att dela ut ansvar eller lämplig begränsningar i makten så som tex sker med patent är givetvis att uppmuntra till missbruk, men det får bli en annan bloggpost.

(Tex en fråga om inte dagens patentsystem uppmuntar till maktmissbruk?)

Nu vill givetvis de goda mediabolagen hävda att privatfildelning bör jämställas med kommersiellt upphovsrättsbrott om det sker i stor skala, (dvs om det är mera än noll filer som delas i praktiken).  Att fildelning inte ens är skadligt för media försäljning och att vi tvingas bortse från oskyldighetspresumptionen och vi måste spionera på alla medborgare etc är helt och hållet sekundärt ur deras synvinkel.

Del 1
[Snott från wikipedia och från bloggpost hos Charles Stross ]

Annonser

From → pirat

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Rättssäkerhet? « Meramartin's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: