Hoppa till innehåll

Bokförlagens framtid?

2010/05/15

Hur ser det ut för bokförlagen historiskt?
Bokförlagen har i till skillnad från de stora musik och film bolagen aldrig haft den i lika stor omfattning dominerande ställningen som musik och film bolagen har haft inom respektive gebit. Kanske har bokförlagen pga detta inte byggt upp de stora dino byråkratin internt , de borde(?) inte haft de marginaler som krävs för detta (?)

Oavsett detta så är det förvisso uppenbart att när monopol liknande situationer uppenbarar sig så kommer missbruk av dessa situationer som ett brev på posten. Frågan är bara, när, var och hur som olika typer av slavkontrakt och dylikt börjar dyka upp (hint det är redan förekommande tom inom bokindustrien, även om de ännu sluppit de riktigt farliga slavlikande klausuler som skivindustrien lär ha) (se tex här . eller här)

[ Jag har för övrigt talat med en kamrat som under sin ungdom spelade i ett band. Detta bandet fick möjlighet att skriva på ett kontrakt, de fick sonika ett kontrakt upplagda framför sig och fick valet att skriva på eller inte. Då de ville låta en advokat kika på kontraktet så fick de veta att antingen skriver de på här och nu eller så blir det inget.
]

Hur ser framtiden ut?
Väldigt svårt att sia om detta, men alla blickar sitter givetvis främsta på amzon apple och google som alla redan är inne i denna branchen eller planerar ge sig in i den.

Precis som det råder en stor maktkamp mellan storbolagen då det gäller framtidens ekosystem för att köpa programvaror till sina telefoner, så råder det också en kamp om den framtida wehshoppen där man kan köper sina böcker. Jag ser givetvis stora slag inom bokbranchen på horizonten, men striderna har förvisso redan startat och de första öppningssalvorna har avlossats. I längden så är mera konkurrans av nytta, men som i alla krig som blir det alltid lite oskyldiga lidande lite här och där på vägen i alla fall (jag ser att amazon har dragit tillbaka e-böcker för vissa författare (förlag från deras synvinkel ofc, men medan det är författare från min/konsumenters synvinkel). Därmed inte sagt att amazon är skyldiga eller oskyldiga i denna striden, men jag räknar främsta läsaren och även författaren som primärt oskyldigt drabbade.

Random googling ger tex följande post och denna

Men vi får se vad som händer när amazon vs google vs apple striderna inleds på allvar, vilket förmodligen borde påbörjas under andra hälften av 2010.

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: