Hoppa till innehåll

Patent och Bilski

2010/06/30

I slutet av Juni 2010 så har högsta domstolen i USA meddelat sitt domslut i Bilski rättegången, där Bilski nekades rätt till sitt patent. Bilski hade tagit patent på en metod att genomföra affärer enligt vissa förutbestämda regler. Domstolen var generellt ganska enig om att ogitligförklara det specifika patentet i fråga, men det fanns ingen enighet i domstolen om att dra några slutsatser om motsvarande typer av patent eller sätta upp någon form av riktlinjer.

För bakgrundsmaterial om patent se gärna Jacobs fina genomgång
Det ruttna patent systemet

Tyvär gav domstolen som tidigare sagt inga riktlinjer. Dvs i praktiken så godkänner patentverket idag alla patent (om man bara formulerar patenten på korrekt fikonspråk), men det saknas praktiska möjligheter att på egen hand kunna avgöra om en domstol kommer finna patentet giltigt eller inte.

Varde kaos.

Nu har i alla fall domstolen i alla fall sagt nej till ett enstaka (orimligt patent) så det finns åtminstone hopp om att lägre instanser skall säga nej till andra orimligheter, men tyvär så finns inga riktlinjer kring hur denna processen skall se ut, troligtvis pga det finns stora intressen som vill bibehålla sina arsenaler av metod och mjukvarupatent får jag tyvär säga.

Så frågan är du hur man som företag eller individ kan försöka garantera att man är lagligt och inte begår något brott? Tyvär så finns inget bra svar i dagsläget, det bästa svaret är troligtvis att titta på Defensive Patent License (DPL) (och köra metoden det bästa försvaret är ett bra anfall, dvs poola lite defensiva patent så har man något att komma med till förhandlingsbordet).

För övrigt så har tex arstechnica har flera bra artiklar om situationen.

Metod patent är tilllåtna (ibland)

Om avgående domaren

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: