Hoppa till innehåll

Nya nyhetskanaler

2011/02/19

Hade någon för 10 år sedan sagt att en arabisk nyhetskanal skulle bli stor, så hade jag nog skrattat.

Men idag så kommer många av nyheterna från sprida källor och inte sällan så är en av de första som rapporterar aljazeera en arabisk nyhetskanal.

Detta är kanske mest uppenbara och välkända media manipulationen sker i Italien med Berlusconis kontroll över massmedia. (Jag råkade i samtal i somras med ett gäng doktorander + doktorander eller ev utbytesstudenter från Italien, de informerade mig att då de vill ha samhällskritisk information om Italien så köpte de hellre The Guardian istället för inhemska tidningar, inte kul att höra precis). Även Fox news är ganska kända för att köra med lögner i den grad att de till och med stämt folk för att de skall ha rätt att ljuga och kalla det nyheter.

Vad det talas mindre om är de fall de traditionella mediakanalerna i tex Sverige håller tyst och låter bli att ta upp saker som de finner olämpligt. Det innebär tex att Assange frågan inte granskas på ett rimligt sätt och att media sviker sanningen.
Journalistförbundet och reportrar utan gränser stödjer Wikileaks vilket de skall ha beröm för (även om det satt långt inne för vissa).

Men när vi kikar på vad som pågår nu på andra sidan atlanten så blir jag mörkrädd, HBGary föreslog tex regelrätta illegala attacker, med förfalskade dokument och dylikt mot oberoende journalister.

Arstechnica skriver för övrigt intressant om striden mellan anonymous och HBGary.

Jag fångas tex av en ganska bra beskrivning (eller så tror jag) om vad anonymous är kommentar1, kommentar2 .

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: