Hoppa till innehåll

En värld i förändring

2011/03/20

Internet som ett var mans verktyg har funnits i vad då? 10 år?

Under dessa 10 år så har det skett extremt stora förändringar i våran värld, inte bara tekniska förändringar utan social förändringar har också börjat ske. Vi kan med nya verktyg kommunicera på nya sätt och ide-er och information kan flöda i mycket högre hastighet en någonsin tidigare. Det finns inte heller någon anledning till att tro att dessa ändringar skulle komma att ske i en långsammare takt i framtiden.

De stelbenta konstruktioner som finns inom många stora organisationer och stora politiska partier har sällan varit kapabla att agera snabbt, konsensus bildanda och diskussioner måste få ta sin tid. Men överdrivna byråkratiska tendenser har aldrig gjort det enkelt att agera snabbt, tänk också på att många organisationer byggts upp enligt Peter Principen. Det är med sorg jag sett en organisation så som tex Social demokraterna (kanske det mest uppenbara exemplet) fastna i den värld så som den såg ut för 10 år sedan istället för att utvecklas (FRA någon). De har fortfarande en chans att utvecklas till något positivt, jag hoppas bara att de tar den.

Likväl så har många organisationer så som tex EU också delvis fastnat i denna processen när man togs på sängen av oroligheterna i Egypten, Libyen och Bahrain (samarbete med Libyen *host* *host* för att ta några exempel på vad som kan händer när man slutar tänka kritiskt). Likväl även om det talas vitt och brett om Egypten och Libyen, så kan kanske Bahrain har ännu större del av befolkningen som stödjer förändringar och är ute och demonstrerar. (Även vi själva måste sluta vara blåögda, vi kan tex inte acceptera det ”arabiska undantaget” som säger att arabiska länder inte klarar av att hanter demokrati).

Det vore bra om tex Social demokraterna skaffade en vettig politik gällande internet och patent, inse att precis lika viktigt som motorvägarna har varit för Sverige så kommer internet att vara i våran framtid. Sluta gå med på dumheter som patent på ideer (jmf med patent på implementationer där även dessa kan ev ifrågasättas) och sluta med att stödja lagar tagna från 1984 vore ett utmärkt första steg. (Jag hoppas, jag hoppas)

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: